Spanish cafe Peru
Image default
Recreation / Travel

Fiets kopen? Ga voor de juiste framemaat

Bij het kopen van een nieuwe fiets loop je een heel traject door met vele beslissingen die gemaakt moeten worden. Bij dit traject is het kiezen van de juiste framemaat misschien wel een van de belangrijkste. Een juiste framemaat verhoogt het zitcomfort. Bij het fiets kopen is de framemaat dus een van de eerste dingen waarnaar gekeken dient te worden.

 

De framemaat

Voordat we het gaan hebben over het berekenen van de juiste framemaat gaan we eerst de voordelen van de juiste framemaat bespreken en wat het nou precies inhoudt. De framemaat is de afstand van de as van de trappers tot het uiterste punt van het frame waar de zadelpen in komt. Een goede framemaat zorgt voor de ideale zithouding op de fiets waardoor je geen last krijgt van je lichaam. Als de maat van een frame verkeerd is kan je na verloop van tijd last krijgen van gewrichten zoals de knie. Het is dus belangrijk om je framemaat te bereken voor je een nieuwe fiets gaat kopen.

 

De framemaat berekenen

Om de framemaat te berekenen is er een simpele rekensom te gebruiken. Meet je binnen-beenlengte, de binnenkant van je been vanaf de grond tot je kruis, en vermenigvuldig dit met 0,68. Wanneer je dit uitrekent kom je uit op de ideale framemaat. Mocht dit toch niet helemaal overeenkomen als je een fiets gaat proberen bij een fietsenwinkel probeer dan een andere maat. Probeer dan eerst een iets kleiner formaat. Dit is vaak verstandiger dan een grotere maat. De framemaat kan per soort verschillen. Racefietsen en mountainbikes kunnen afwijken ten opzichte van stadsfietsen en elektrische fietsen.

 

Proberen

Wil je een nieuwe fiets kopen ga dan het liefste naar een fietsspecialist. Zij kunnen helpen bij het maken van soms lastige keuzes en kunnen goed advies geven als je ergens over twijfelt.